Самоград - Манастир Св. Пантелејмона
Пријелози - Бијело поље

Click here to edit subtitle

Почела археолошка истраживања на Самограду!

        У организацији завичајног полимског музеја из Берана, а под руководством Предрага Лутовца, уз подршку министарства културе републике Црне Горе почела су темељна археолошка истраживања на Самограду.

Такође је откривен под цркве, од печене керамике, који је у прилично добром стању. Даља истраживања ће дати праву истину о слојевитости и трајању живота на овим просторима кроз вјекове. Очигледно се ради о простору, на којем има трагова праисторије, што говори да су ови простори били насељени од најранијих дана људског бивствовања. 

Одбор за обнову Самограда позива све људе добре воље, уколико су у могућности, да нам пруже помоћ у новчаним средствима, која су неопходна да би смо започети посао, привели крају. За информације о бројевима рачуна на који можете уплатити средства кликните овдје.

У току досадашњих радова, пронађене су контуре темеља и зида цркве, у висини од-до 1m, а према првим налазима, основана је претпоставка да објекат датира из 4 вијека нове ере. На удаљености до 4m, од цркве, пронађени су остаци предмета од керамике, металних предмета, чак и бронзаног накита и новца.
План је да се након завршетка истраживања, изврши рестаурација и конзервација до нивоа откривених зидова. 
На сајту ће благовремено бити ажуриране информације о даљем току истраживања. 

На Самограду ће се 08/09.08.2014. одржати традиционална духовна манифестација, "Самограду у походе". Програм почиње 08.08.2014. у 17h вечерњом службом. У наставку вечерњи сабор. Сјутра дан, 09.08.2014. у 8h света архијерејска литургија, служи Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки, Господин Јоаникије, а у наставку свенародни сабор.

ДОБРО ДОШ'О МИЛИ РОДЕ; САМОГРАДУ У ПОХОДЕ!